x

Wat zoek je precies?

Zo ga ik volop vertrouwen èlk gesprek of sessie in

Voor een groep presenteren, een lastig gesprek aangaan of een sessie leiden voelt voor de meeste mensen – ook voor mij – niet 100% comfortabel. Van puur angstzweet heb ik zelf nooit last gehad, maar tsja… het voelt toch steeds een beetje als een Idols auditie. Ik heb me er de afgelopen jaren in getraind hoe ik met zoveel mogelijk zelfvertrouwen een training, sessie of lastig gesprek in ga. Hoe doe ik dat? Via de Gouden Driehoek (Golden Triad) van persoonlijke ontwikkelingsgoeroe Tony Robbins. Er zijn 3 factoren die onze staat beïnvloeden:

Focus

“Wat als ik me verspreek?” “Wat als ik iets vergeet te zeggen wat ik wilde zeggen?” “Wat als ik een lastige vraag niet kan beantwoorden?” Als je je richt op dat wat er mis kan gaan, dan komt dat vaak uit. Focus op waar je naar toe wilt. Leg je aandacht op het positieve.

Houding

Waarom maken spelers van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam een haka voorafgaand aan de wedstrijd? Precies, om zichzelf zelfvertrouwen te tanken. Je voelt je minder onzeker als er staat als een zelfverzekerd persoon. Welke fysieke houding maakt jou sterker, groter en zekerder?

Taal

Het gaat hier om de taal die jij tegen jezelf spreekt. Hardop of in je hoofd. Wanneer jij jezelf vraagt: ‘Waarom gebeurt dit altijd bij mij?’ creëer je andere emoties dan wanneer je jezelf vraagt: ‘Hoe kan ik hier mijn voordeel mee doen?’. Natuurlijk is een goede voorbereiding basis voor een succesvol(le) gesprek, presentatie of sessie. Maar daarnaast zet ik dus altijd Focus-Houding-Taal ‘aan’. Dat begint al op weg naar de afspraak. De juiste muziek brengt mij in een winning vibe, dus die zet ik aan in de auto onderweg. En voordat ik bij de klant binnenstap zeg ik hardop tegen mezelf: “Je gaat rocken, Duchateau!”. Werkt voor mij prima! 🙂

Reageer op dit artikel

Jouw e-mail wordt niet getoond. Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd