x

Wat zoek je precies?

“OMG, ik zie een trend!” Gebruik deze tool om van vage trend tot gewilde oplossing te komen

Als je wilt innoveren in producten, diensten of business modellen is het in kaart brengen van trends die er gaande zijn een uitstekend startpunt. Ga op zoek naar trends in de eigen branche, maar ook andere branches en kijk ook naar macrotrends. Ik schreef hierover in mijn vorige blog.

Lastig toepassen
Als je trends eenmaal hebt ontdekt en beschreven, sta je voor de uitdaging ze te interpreteren. Vaak lastig, want trends kunnen best mysterieus en ‘groots’ overkomen. Wat moet je bijvoorbeeld aan met trends als Dematerialisering, Feminisering en Hyperconnectiviteit? Wat betekenen ze voor jouw business? Welke kansen leveren ze jou op? En kun je ze vertalen in gewilde oplossingen voor je klanten?

Trend Canvas
DBE maakt bij dit vraagstuk gebruik van het Trend Canvas, oorspronkelijk ontwikkeld door het internationale bureau Trendwatching. Klik hier voor een pdf van het Trend Canvas. Het Trend Canvas is een handige tool die je in staat stelt op 1 vel papier een vertaling te maken van de gevonden trend naar betekenisvolle diensten en producten.

Begrijpen en toepassen
Het Canvas bestaat uit twee stappen: eerst begrijpen, dan toepassen. Via vier vragen kom je – in stap 1 – tot de kern van de trend. Van het basisbehoefteniveau van je klant tot de manier waarop andere bedrijven met die trend omgaan. Daarna ga je – in stap 2 – bekijken op welke manier je op deze trend kunt inspelen met jouw innovatie.

Wat kan DBE betekenen?
Druk het Canvas af op A2 formaat, hang het op en ga er mee aan de slag met mensen in en buiten de organisatie. Je zult er van versteld staan hoe je in korte tijd tot nieuwe ideeën komt. DBE begeleidt je graag in het ontdekken en vertalen van trends of neemt het hele proces zelfs voor je over. Maak een afspraak met DBE om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Reageer op dit artikel

Jouw e-mail wordt niet getoond. Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd